Handschoenen ? Doen !

Tijdens een BHV sessie in het land tref ik een huilende meneer van ongeveer 30 jaar. De beste man had als conciërge van een hogeschool een toch wel hele leuke studente verbonden nadat ze ongelukkig ten val was gekomen.

De betreffende dame komt de volgende dag met een grote bos bloemen de koffiekamer binnen, geeft de man een knuffel en roept hem apart om hem mee te delen dat ze een hepatitis B besmetting heeft. Ze vond dat hij dat moest weten.

Na het bericht over de mogelijke besmetting keert de man huiswaarts en begint de ellende. Na een aantal slapeloze nachten besluit hij te testen.

Volgens zijn eigen zeggen heeft het bijna 6 maanden geduurd voordat met enige zekerheid vast was gesteld dat hij niet besmet was. Die periode heeft hij ook maar even niet met zn vrouw gevreeën.

Enigszins emotioneel vraagt de man mij waarom er niet standaard met handschoenen wordt gewerkt binnen de BHV en EHBO.

Goeie vraag! Die zoeken we op!

Nu is het zo dat we achteraf denken; Had ik maar handschoenen aangetrokken. Mijn inzien zou dit andersom moeten zijn. Ondanks de bewering van gevestigde autoriteiten op dit gebied dat de kans op een besmetting heel erg klein is toch het volgende advies.

Begin met handschoenen dan kan je ze altijd nog uittrekken.

Wanneer men een verbandtrommel openmaakt struikelt men over de handschoenen en maakt dan een bewuste keuze. Aan of uit.

Nu bevinden de handschoenen zich vaak in een zakje onderin de trommel en denkt men er niet aan.

Tijdens de lessen meer aandacht aan dit thema. Lotussen, smeer ze met uw vrije hand maar eens lekker vol bloed en kijk naar de reactie.

Niet mee eens? Ga eens met de beste man praten